آلوپسیمقالات

پوکی استخوان

انجمن الوپسی : یکی از درمان های بیماری الوپسی استفاده از داروهای کورتونی می باشد که این داروها ممکن است به بیماری الوپسی پاسخدهی مثبت بدهند ولی عوارضی را همراه دارند که یکی از این عوارض پوکی استخوان است.

پوکی استخوان چیست؟

تعریف پوکی استخوان (استئوپورز)یعنی کاهش تراکم توده استخوانی بطوری که مستعد شکستگی با ضربه ضعیف می شود پوکی استخوان شایع ترین بیماری متابولیک استخوان است و تقریبا ۲۰۰ میلیون نفر در دنیا به بیماری پوکی استخوان مبتلا هستند

بخاطر داشته باشید که استخوان های شما اجسام مرده و بیجانی نیستند آنها حاوی سلول های زنده ای هستند و دائما در حال ساخت و ساز استخوان می باشند.

بطور طبیعی رشد استخوان از دوران جنینی شروع و تا ۳۰ سالگی ادامه می یابد و عواملی مانند تغذیه مادر در بارداری – مصرف مواد مضر مانند سیگار توسط مادر باردار – تغذیه از نوزادی تا سن ۳۰ سالگی از جمله مصرف کلسیم و لبنیات – انجام فعالیت های ورزشی در کودکی و نوجوانی ، همگی می توانند در توده استخوانی یک فرد بالغ اثر بگذارند.

از ۳۰ سالگی ، کاهش تراکم استخوان به آهستگی شروع می شود و تا زمان یائسگی این کاهش تراکم آهسته است . اما از زمان یائسگی به بعد ، به دلیل کاهش هورمون های جنسی ، تراکم استخوان با کاهش بیشتری کاهش می یابد.

فاکتورهای خطر در پوکی استخوان :

تعدادی از عوامل باعث افزایش فعالیت سلول های استخوان خوار می شوند ، بنابراین فرد را مستعد کاهش تراکم استخوان و یا پوکی آن می نمایند . شرایطی که باعث کاهش تراکم استخوان و یا پوکی استخوان می شوند شامل :

  • بیماریهای التهابی و بالا بودن فاکتورهای التهابی در بدن

  • بی حرکتی و عدم انجام ورزش

  • وزن کم

  • کاهش مصرف کلسیم

  • استفاده از داروهای کورتیکو استروئید (کورتون)

  • کاهش هورمون های جنسی در زمان یائسگی

  • افزایش سن

  • استفاده از سیگار

  • استفاده از الکل

  • استفاده از نوشابه های گازدار

  • استفاده از نمک زیاد

  • استفاده از قهوه زیاد

  • سابقه شکستگی استخوان

  • عوامل ارثی (ژنتیکی)

علائم پوکی استخوان:

این بیماری یک  بیماری خاموش است و فرد مبتلا به پوکی استخوان هیچگونه علامتی ندارد تا زمانیکه دچار شکستگی استخوان شود به همین دلیل پیشگیری از پوکی استخوان ، تشخیص زودرس و درمان آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

پیشگیری از پوکی استخوان :

برای پیشگیری از این بیماری  باید از دوران کودکی برنامه ریزی شود . با تغذیه مناسب ، مصرف کلسیم به اندازه کافی ، انجام فعالیت های ورزشی و کاهش فاکتورهای خطر ، میتوانیم تراکم استخوان مناسبی داشته باشیم و از پوکی استخوان پیشگیری کنیم

در افرادی که مبتلا به بیماری آلوپسی هستند و از داروهای کورتونی استفاده می کنند این پیشگیری از اهمیت خاصی برخوردار است.

توصیه ها برای یا کاهش مشکل ، احتمالا شامل رژیم غذایی سرشار از کلسیم (۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی گرم در روز ) و ویتامین D (800 میلی گرم در روز) و برنامه ی ورزشی که مناسب شماست ، می باشند.

در صورتی که میزان کلسیم در غذای شما کافی نباشد پزشک مکمل کلسیم را برای شما تجویز خواهد کرد مکمل کلسیم حاوی کربنات کلسیم بهتر است هنگام و یا بعد از غذا میل شود.

ورزش در پوکی استخوان :

ورزش های مناسب در پوکی استخوان شامل : پیاده روی ، دویدن ، دمبل زدن و … می باشد و توصیه می شود حداقل ۳ روز در هفته به مدت ۲۰ دقیقه پیاده روی کنید.

آلوپسی
آلوپسی

 

ورزش برای پوکی استخوان

 

تشخیص پوکی استخوان :

برای تشخیص پوکی استخوان از دستگاههایی که تراکم استخوان را نشان می دهند استفاده می شوند

این روش تا حدی شبیه عکس برداری است اما با دریافت اما با دریافت تابش اشعه لسیار کم می باشد

دستگاه سنجش تراکم استخوان
دستگاه سنجش تراکم استخوان

 

برای درمان پوکی استخوان جدول میزان کلسیم در مواد غذایی مختلف را مطالعه کنید :

 

پوکی استخوان

در پایان باید عرض کنیم که این بیماری  را جدی بگیرید و اگر در معرض آن هستید پیش از اینکه درمان خط اول و دوم برسد از پیشرفت آن جلوگیری کنید چه بسا پیشگیری بهتر از درمان است.

عزیزان و همراهان گرامی در صورتی که تجربه ای این زمینه و یا اینکه نظری در مورد مقاله فوق دارید در انتهای همین پست  نظرات خود را به اشتراک بگذارید تا دوستان دیگر بتوانند از آن استفاده کنند

همچنین عزیزانی که سوالاتی از پزشکان انجمن در رابطه با پوکی استخوان از پزشکان انجمن دارید در انتهای همین پست مطرح کنید که در اسرع وقت به آن پاسخ داده می شود.

نویسنده : دکتر سیده طاهره فائزی (فوق تخصص روماتولوژی – دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران )

نوشته های مشابه

guest
1 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
View all comments
مجید۲۱
مجید۲۱
6 سال پیش

درود به تمام عزیزان من نزدیک ۳۰سال دارم و چند ماه پیش بادستگاه تراکم سنج آزمایش دادم ک گفتن نرمی استخوان داری,هم لووکسبن مصرف میکنم و هم پردنیزلون,سه تا سوال داشتم یکی اینکه پیاده روی ومصرف قرص کلسیم کافیه که دچار پوکی استخوان نشم؟ و دوم اینکه الان قصد دارم اقدام کنم واسه بچه دار شدن,بنظر شما قرص پردنیزلون مشکلی ایجاد نمیکنه؟ احتمال ایکه بچمون هم آلوپسی باشه چقدره؟سابقه تو فامیل نداریم همسرم هم دختر عممه.سپاس از زحماتتون

دکمه بازگشت به بالا